Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ
Μορφή: Μεταπτυχιακή εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. 2018
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/4545
_version_ 1780278339697639424
abstract Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ανίχνευση των αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα. Προκειμένου να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Delphiκαι πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες με διαφορετικά ερωτηματολόγια το πρώτο εκ των οποίων περιείχε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και το άλλο κλειστού τύπου, καθώς και ερωτήσεις που αξιολογήθηκαν με την κλίμακα Likert. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε 10 επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς κλάδους, που ο καθένας όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιστήμη της διατροφολογίας και συμπληρώθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2018. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δομή των ερωτηματολογίων, το πρώτο ερωτηματολόγιο αποτελούταν από δυο μέρη, με το πρώτο να αφορά την υγιεινή διατροφή και το άλλο τα λειτουργικά τρόφιμα. Αναφορικά με το δεύτερο ερωτηματολόγιο αποτελούταν από 3 μέρη συνολικά εκ των οποίων τα δύο πρώτα ήταν ίδια με τα παραπάνω ενώ το τελευταίο κομμάτι περιλάμβανε τα δημογραφικά στοιχεία. Δεδομένων των ερωτηματολογίων αυτών προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα: Σύμφωνα με την πλειονότητα των συμμετεχόντων, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά με τους παράγοντες διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών, υπογράμμισε ως βασικότερους το οικογενειακό περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τη ψυχολογική κατάσταση. Τέλος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα από την κλίμακα Likert προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής ως έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ωφέλιμη την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά για βελτίωση της υγείας και ότι η απόκτηση ενέργειας και πρόληψη ασθενειών επέρχεται με έναν συστηματικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Αναφορικά με τα λειτουργικά τρόφιμα, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι απευθύνονται κυρίως σε άτομα με προβλήματα υγείας και σε όσους φροντίζουν την υγεία τους. Οι τρεις κυριότεροι ισχυρισμοί υγείας για τους οποίους καταναλώνονται είναι η διατήρηση χαμηλού επιπέδου χοληστερίνης στο αίμα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καλύτερη εντερική λειτουργία. Καταληκτικά, όλοι οι συμμετέχοντες διασαφήνισαν το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα λειτουργικά τρόφιμα, για αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως αποδεκτά από τους καταναλωτές.
abstracttranslated The purpose of this postgraduate diploma thesis is to identify the perceptions of health professionals about healthy eating and functional foods. In order to draw some conclusions for this study, the Delphi method was used and two rounds of questionnaires were conducted, the first of which contained open-ended questions and the other closed type, as well as queries evaluated with the scale Likert. The questionnaires were distributed to 10 health professionals from different disciplines each of them is inseparably linked to the science of nutrition and supplemented within the months February-March of 2018. In particular, with regard to the structure of the questionnaires, the first questionnaire consisted of two parts, with the first one dealing with healthy eating and the other with functional foods. With regard to the second questionnaire, it consisted of 3 parts in total, of which the first two were the same as the above, while the last part included demographic data. Given these questionnaires, the following conclusions were reached: According to the majority of the participants, the main factors affecting health are diet and lifestyle. Also, the majority of respondents about the factors of nutritional habits, stressed the family environment, lifestyle and psychological status as the most basic.Finally, the results of the scale Likert showed that participants considered the Mediterranean diet model as a healthy lifestyle, beneficial to the consumption of antioxidant-rich foods to improve health and that energy acquisition and disease prevention comes with a systematic, healthy eating plan. Regarding functional foods, participants believe that they are mainly targeted at people with health problems and those who care for their health. The three main health claims for which are consumed are maintaining low blood cholesterol levels, strengthening the immune system and improving bowel function. Ultimately, all participants have made it clear that there is insufficient information on functional foods, so they are not yet fully accepted by consumers.
advisor
author Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ
author_facet Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ
author_sort Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ
collection Okeanis Institutional Repository
format Μεταπτυχιακή εργασία
id okeanis-123456789-4545
institution University of West Attica Campus II
keyword Συμπεριφορά καταναλωτή
Διατροφικές συνήθειες
Μεσογειακή διατροφή
Λειτουργικά τρόφιμα
Υγιεινός τρόπος ζωής
language Greek
physical 126
publishDate 2018
publisher Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.
record_format dspace
spelling okeanis-123456789-45452018-12-14T10:04:57Z Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα Perceptions of health professionals for healthy diet and functional foods Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ Λαβράνος, Γιάγκος TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Υγεία Συμπεριφορά καταναλωτή Διατροφικές συνήθειες Μεσογειακή διατροφή Λειτουργικά τρόφιμα Υγιεινός τρόπος ζωής Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ανίχνευση των αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα. Προκειμένου να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για τη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Delphiκαι πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες με διαφορετικά ερωτηματολόγια το πρώτο εκ των οποίων περιείχε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και το άλλο κλειστού τύπου, καθώς και ερωτήσεις που αξιολογήθηκαν με την κλίμακα Likert. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε 10 επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς κλάδους, που ο καθένας όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιστήμη της διατροφολογίας και συμπληρώθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2018. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δομή των ερωτηματολογίων, το πρώτο ερωτηματολόγιο αποτελούταν από δυο μέρη, με το πρώτο να αφορά την υγιεινή διατροφή και το άλλο τα λειτουργικά τρόφιμα. Αναφορικά με το δεύτερο ερωτηματολόγιο αποτελούταν από 3 μέρη συνολικά εκ των οποίων τα δύο πρώτα ήταν ίδια με τα παραπάνω ενώ το τελευταίο κομμάτι περιλάμβανε τα δημογραφικά στοιχεία. Δεδομένων των ερωτηματολογίων αυτών προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα: Σύμφωνα με την πλειονότητα των συμμετεχόντων, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής. Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά με τους παράγοντες διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών, υπογράμμισε ως βασικότερους το οικογενειακό περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τη ψυχολογική κατάσταση. Τέλος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα από την κλίμακα Likert προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής ως έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ωφέλιμη την κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά για βελτίωση της υγείας και ότι η απόκτηση ενέργειας και πρόληψη ασθενειών επέρχεται με έναν συστηματικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Αναφορικά με τα λειτουργικά τρόφιμα, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι απευθύνονται κυρίως σε άτομα με προβλήματα υγείας και σε όσους φροντίζουν την υγεία τους. Οι τρεις κυριότεροι ισχυρισμοί υγείας για τους οποίους καταναλώνονται είναι η διατήρηση χαμηλού επιπέδου χοληστερίνης στο αίμα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καλύτερη εντερική λειτουργία. Καταληκτικά, όλοι οι συμμετέχοντες διασαφήνισαν το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα λειτουργικά τρόφιμα, για αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως αποδεκτά από τους καταναλωτές. The purpose of this postgraduate diploma thesis is to identify the perceptions of health professionals about healthy eating and functional foods. In order to draw some conclusions for this study, the Delphi method was used and two rounds of questionnaires were conducted, the first of which contained open-ended questions and the other closed type, as well as queries evaluated with the scale Likert. The questionnaires were distributed to 10 health professionals from different disciplines each of them is inseparably linked to the science of nutrition and supplemented within the months February-March of 2018. In particular, with regard to the structure of the questionnaires, the first questionnaire consisted of two parts, with the first one dealing with healthy eating and the other with functional foods. With regard to the second questionnaire, it consisted of 3 parts in total, of which the first two were the same as the above, while the last part included demographic data. Given these questionnaires, the following conclusions were reached: According to the majority of the participants, the main factors affecting health are diet and lifestyle. Also, the majority of respondents about the factors of nutritional habits, stressed the family environment, lifestyle and psychological status as the most basic.Finally, the results of the scale Likert showed that participants considered the Mediterranean diet model as a healthy lifestyle, beneficial to the consumption of antioxidant-rich foods to improve health and that energy acquisition and disease prevention comes with a systematic, healthy eating plan. Regarding functional foods, participants believe that they are mainly targeted at people with health problems and those who care for their health. The three main health claims for which are consumed are maintaining low blood cholesterol levels, strengthening the immune system and improving bowel function. Ultimately, all participants have made it clear that there is insufficient information on functional foods, so they are not yet fully accepted by consumers. 2018 Μεταπτυχιακή εργασία http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/4545 el http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου 126 http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/bitstream/123456789/4545/4/dmy_76.pdf.jpg
spellingShingle TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Υγεία
Γιαννουσοπούλου, Αργυρώ
Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_full Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_fullStr Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_full_unstemmed Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_short Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_sort οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για την υγιεινή διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα
title_translated Perceptions of health professionals for healthy diet and functional foods
topic TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Υγεία
url http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/4545