Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου
Κύριος συγγραφέας: | |
---|---|
Μορφή: | Πτυχιακή εργασία |
Γλώσσα: | Greek |
Έκδοση: |
Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.
2017
|
Θέματα: | |
Διαθέσιμο Online: | http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3499 |
_version_ | 1780524507039006720 |
---|---|
abstract | Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης είναι να αναλύσει τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εργασία και την επίδραση αυτών στην υγεία και ασφάλεια, η παροχή ορθών πληροφοριών για την αντιμετώπιση τους και για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που αντικατοπτρίζει θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και να ερευνήσει τα αίτια που επηρεάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των υπαλλήλων. Παρουσιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο της υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, τις υποχρεώσεις του εργοδότη και εργαζόμενου που ισχύει στις περιπτώσεις αυτές καθώς και το σύστημα HACCP και ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό της εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου. Στη μελέτη της περίπτωσης παρουσιάζονται τα ειδικότερα θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε μία επιχείρηση αρτοποιείου. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται θέματα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους αυτούς και πιο συγκεκριμένα από πυρκαγιά, φωτισμό και εξαερισμό. Τέλος η εργασία κλείνει με την παρουσίαση μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη προκειμένου να ελαχιστοποιούνται τα ατυχήματα στους χώρους αυτούς. |
abstracttranslated | The aim of this study is to analyze the risks of work and their impact on health and safety, to provide appropriate information to deal with them and to apply the existing legislation on health and safety at work, as to investigate the factors that affect the health and safety conditions of the workplace of the workers. The legislative framework for health and for safety at work is presented, the role of the security technician and the working doctor, the employer's and employee's obligations in such cases as the HACCP system and completing with the determination of the occupational risk assessment. The study presents the specific health and safety issues of work in a bakery business. In more details, safety and hygiene issues are presented in the workplace and more specifically by fire, lighting and ventilation. Finally, the study is completed by presenting measures to be taken to prevent them in order to minimize accidents in the workplace. |
advisor | |
author | Ηλιόπουλος, Δημήτριος |
author_facet | Ηλιόπουλος, Δημήτριος |
author_sort | Ηλιόπουλος, Δημήτριος |
collection | Okeanis Institutional Repository |
facultydepartment | Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. |
format | Πτυχιακή εργασία |
id | okeanis-123456789-3499 |
institution | University of West Attica Campus II |
keyword | Υγιεινή στην εργασία Ασφάλεια εργαζομένων Ασφάλεια εργασίας Κλάδος τροφίμων Επαγγελματικός κίνδυνος Κλάδος αρτοποιίας |
language | Greek |
physical | 81 |
publishDate | 2017 |
publisher | Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. |
record_format | dspace |
spelling | okeanis-123456789-34992018-12-14T13:40:54Z Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου Health and work safety in food enterprises. Assessment study process of work risk. Implementation in a bakery enterprise Ηλιόπουλος, Δημήτριος Νίκας, Κωνσταντίνος - Στέφανος Σιγάλας, Ιωάννης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Εργασία::Ασφάλεια Εργαζομένων Υγιεινή στην εργασία Ασφάλεια εργαζομένων Ασφάλεια εργασίας Κλάδος τροφίμων Επαγγελματικός κίνδυνος Κλάδος αρτοποιίας Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης είναι να αναλύσει τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εργασία και την επίδραση αυτών στην υγεία και ασφάλεια, η παροχή ορθών πληροφοριών για την αντιμετώπιση τους και για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που αντικατοπτρίζει θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και να ερευνήσει τα αίτια που επηρεάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των υπαλλήλων. Παρουσιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο της υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, τις υποχρεώσεις του εργοδότη και εργαζόμενου που ισχύει στις περιπτώσεις αυτές καθώς και το σύστημα HACCP και ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό της εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου. Στη μελέτη της περίπτωσης παρουσιάζονται τα ειδικότερα θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε μία επιχείρηση αρτοποιείου. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται θέματα ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους αυτούς και πιο συγκεκριμένα από πυρκαγιά, φωτισμό και εξαερισμό. Τέλος η εργασία κλείνει με την παρουσίαση μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη προκειμένου να ελαχιστοποιούνται τα ατυχήματα στους χώρους αυτούς. The aim of this study is to analyze the risks of work and their impact on health and safety, to provide appropriate information to deal with them and to apply the existing legislation on health and safety at work, as to investigate the factors that affect the health and safety conditions of the workplace of the workers. The legislative framework for health and for safety at work is presented, the role of the security technician and the working doctor, the employer's and employee's obligations in such cases as the HACCP system and completing with the determination of the occupational risk assessment. The study presents the specific health and safety issues of work in a bakery business. In more details, safety and hygiene issues are presented in the workplace and more specifically by fire, lighting and ventilation. Finally, the study is completed by presenting measures to be taken to prevent them in order to minimize accidents in the workplace. 2017-06 Πτυχιακή εργασία http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3499 el http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. 81 http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/bitstream/123456789/3499/7/%ce%a0%ce%a4%ce%a5%ce%a7%ce%99%ce%91%ce%9a%ce%97%20%ce%95%ce%a1%ce%93%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%91%20%ce%94%ce%97%ce%9c%ce%97%ce%a4%ce%a1%ce%97%ce%a3.pdf.jpg |
spellingShingle | TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Εργασία::Ασφάλεια Εργαζομένων Ηλιόπουλος, Δημήτριος Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title | Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_full | Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_fullStr | Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_full_unstemmed | Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_short | Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. Διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_sort | υγιεινή και ασφάλεια εργασίας σε επιχειρήσεις τροφίμων. διαδικασία εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. εφαρμογή σε μια επιχείρηση αρτοποιείου |
title_translated | Health and work safety in food enterprises. Assessment study process of work risk. Implementation in a bakery enterprise |
topic | TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Εργασία::Ασφάλεια Εργαζομένων |
url | http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3499 |