Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Φούντα, Ευθαλία
Μορφή: Πτυχιακή εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. 2016
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3186
_version_ 1780524848222568448
abstract Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικειμενικό σκοπό την επισκόπηση των σημαντικότερων χρηματοοικονομικών και λογιστικών στοιχείων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμου και ποτών – αναψυκτικών. Η δομή της εργασίας διαμορφώνεται σε τρία βασικά στάδια ανάλυσης, της εμπορικής, λογιστικής-χρηματοοικονομικής και κλαδικής μελέτης, δώδεκα εισηγμένων εταιρειών τροφίμου και μίας αναψυκτικών. Κατά την διάρκεια ανάπτυξης της εργασίας, και λόγω φύσης του κλάδου, ειδικά των τροφίμων, όπου αποτελεί και την πλειονότητα επιχειρήσεων, χρήζει αναγκαίο η αναφορά σε τεχνικές και στρατηγικές διοίκησης των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως προκύπτει έχουν άμεση σύνδεση και αλληλεπιδρούν σε ταμειακές, χρηματοοικονομικές και επενδυτικές τακτικές. Η εργασία αφορά την γενική οικονομική μελέτη του ελληνικού κλάδου τροφίμων – ποτών (κλαδική ανάλυση), με εστίαση πάνω στην χρηματοοικονομική δομή. Αυτή αναλύεται με την χρήση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών με σκοπό να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα της ρευστότητας, της βιωσιμότητας, της δανειακής επιβάρυνσης και της αποδοτικότητας των υπό εξέταση εταιρειών. Το ιδιαίτερο σημείο της ανάλυσης επικεντρώνεται, με λιτό και επιστημονικό τρόπο, γύρω από την χρηματοοικονομική και χρηματιστηριακή ανάλυση μέσω των αριθμοδεικτών P/E και P/BV. Η σύνδεση των τριών σταδίων (εμπορικό, χρηματοοικονομικό και κλαδικό), όπως αναφέρθηκε προηγούμενος γίνεται μέσω της αξιολόγηση της ρευστότητας και αυτοχρηματοδότησης. Ιδιαίτερα το θέμα της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης, αποτελεί ειδικό χαρακτηριστικό, στο οποίο απαιτείται συνδυαστική ανάλυση με άλλα ποσοτικά μεγέθη και δείκτες, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων κλάδων και της μεταβλητότητας των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων. Αυτό σημαίνει ότι ο εμπορικός κύκλος του κλάδου τροφίμων και ποτών επηρεάζει και μεταβάλει την κεφαλαιακή διάρθρωση, το κόστος δανεισμού και τις αποφάσεις παραγωγής. Ιδιαίτερα για τις δεκατρείς υπό εξέταση εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες. Η εργασία βασίζεται στις γνώσεις της λογιστικής, της χρηματοοικονομική και χρηματοδοτικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές διοίκησης επιχειρήσεων. Το πλαίσιο ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων, βασίζεται και διαμορφώνεται βάσει οδηγιών και προτύπων του IAS (International Accounting Standards), δηλαδή των ΔΠΧΑ όπως υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες.
abstracttranslated The aim of this thesis is to review the most important financial and accounting information of listed companies in the industry sector of food and beverage – soft drinks. The structure is formed into three basic stages of analysis, the commercial, the accounting and financial and the sector study of twelve listed companies of food and one company of soft drink. Due to the nature of the industry, especially the food industry, which constitutes the majority of businesses, it was considered essential a review on technical and business strategies, which are directly connected and interact with cash, financial and investment tactics. An overall economic study of Greek industry of food – beverages (sectoral analysis), focusing on the financial structure is involved in thesis. For the financial structure analysis, specific ratios were used in order to extract objective conclusions regarding the liquidity, sustainability, leverage and profitability of the companies concerned. The analysis focuses with terse and scientific manner about the financial and market analysis through ratios P/E and P/BV. The connection of the three stages (commercial, financial and sectoral), as mentioned above, is done by assessing the liquidity and cash flow. The issue of liquidity and working capital in specific is a special feature, which requires combinatorial analysis with other quantitative figures and indicators, due to the nature of these sectors and the volatility of cash and cash equivalents. That means that the commercial cycle of the food and beverage industry influences and changes the capital structure, borrowing costs and production decisions. Particularly for the thirteen listed companies concerned. Thesis is based on knowledge of accounting, financial and financial management, together with the basic business principles. The framework for analysis of the financial statements is based and shall be based on directives and standards of the IAS (International Accounting Standards), whom listed companies, are required to apply.
advisor
author Φούντα, Ευθαλία
author_facet Φούντα, Ευθαλία
author_sort Φούντα, Ευθαλία
collection Okeanis Institutional Repository
facultydepartment Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
format Πτυχιακή εργασία
id okeanis-123456789-3186
institution University of West Attica Campus II
keyword Λογιστικές καταστάσεις
Εταιρείες
Αριθμοδείκτες
Κλάδος τρόφιμα – ποτά
language Greek
physical 64 σελ.
publishDate 2016
publisher Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.
record_format dspace
spelling okeanis-123456789-31862018-12-14T10:42:02Z Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών Φούντα, Ευθαλία Καλαντώνης, Πέτρος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Οικονομικές Καταστάσεις Λογιστικές καταστάσεις Εταιρείες Αριθμοδείκτες Κλάδος τρόφιμα – ποτά Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικειμενικό σκοπό την επισκόπηση των σημαντικότερων χρηματοοικονομικών και λογιστικών στοιχείων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμου και ποτών – αναψυκτικών. Η δομή της εργασίας διαμορφώνεται σε τρία βασικά στάδια ανάλυσης, της εμπορικής, λογιστικής-χρηματοοικονομικής και κλαδικής μελέτης, δώδεκα εισηγμένων εταιρειών τροφίμου και μίας αναψυκτικών. Κατά την διάρκεια ανάπτυξης της εργασίας, και λόγω φύσης του κλάδου, ειδικά των τροφίμων, όπου αποτελεί και την πλειονότητα επιχειρήσεων, χρήζει αναγκαίο η αναφορά σε τεχνικές και στρατηγικές διοίκησης των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως προκύπτει έχουν άμεση σύνδεση και αλληλεπιδρούν σε ταμειακές, χρηματοοικονομικές και επενδυτικές τακτικές. Η εργασία αφορά την γενική οικονομική μελέτη του ελληνικού κλάδου τροφίμων – ποτών (κλαδική ανάλυση), με εστίαση πάνω στην χρηματοοικονομική δομή. Αυτή αναλύεται με την χρήση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών με σκοπό να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα της ρευστότητας, της βιωσιμότητας, της δανειακής επιβάρυνσης και της αποδοτικότητας των υπό εξέταση εταιρειών. Το ιδιαίτερο σημείο της ανάλυσης επικεντρώνεται, με λιτό και επιστημονικό τρόπο, γύρω από την χρηματοοικονομική και χρηματιστηριακή ανάλυση μέσω των αριθμοδεικτών P/E και P/BV. Η σύνδεση των τριών σταδίων (εμπορικό, χρηματοοικονομικό και κλαδικό), όπως αναφέρθηκε προηγούμενος γίνεται μέσω της αξιολόγηση της ρευστότητας και αυτοχρηματοδότησης. Ιδιαίτερα το θέμα της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης, αποτελεί ειδικό χαρακτηριστικό, στο οποίο απαιτείται συνδυαστική ανάλυση με άλλα ποσοτικά μεγέθη και δείκτες, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων κλάδων και της μεταβλητότητας των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων. Αυτό σημαίνει ότι ο εμπορικός κύκλος του κλάδου τροφίμων και ποτών επηρεάζει και μεταβάλει την κεφαλαιακή διάρθρωση, το κόστος δανεισμού και τις αποφάσεις παραγωγής. Ιδιαίτερα για τις δεκατρείς υπό εξέταση εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες. Η εργασία βασίζεται στις γνώσεις της λογιστικής, της χρηματοοικονομική και χρηματοδοτικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές διοίκησης επιχειρήσεων. Το πλαίσιο ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων, βασίζεται και διαμορφώνεται βάσει οδηγιών και προτύπων του IAS (International Accounting Standards), δηλαδή των ΔΠΧΑ όπως υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες. The aim of this thesis is to review the most important financial and accounting information of listed companies in the industry sector of food and beverage – soft drinks. The structure is formed into three basic stages of analysis, the commercial, the accounting and financial and the sector study of twelve listed companies of food and one company of soft drink. Due to the nature of the industry, especially the food industry, which constitutes the majority of businesses, it was considered essential a review on technical and business strategies, which are directly connected and interact with cash, financial and investment tactics. An overall economic study of Greek industry of food – beverages (sectoral analysis), focusing on the financial structure is involved in thesis. For the financial structure analysis, specific ratios were used in order to extract objective conclusions regarding the liquidity, sustainability, leverage and profitability of the companies concerned. The analysis focuses with terse and scientific manner about the financial and market analysis through ratios P/E and P/BV. The connection of the three stages (commercial, financial and sectoral), as mentioned above, is done by assessing the liquidity and cash flow. The issue of liquidity and working capital in specific is a special feature, which requires combinatorial analysis with other quantitative figures and indicators, due to the nature of these sectors and the volatility of cash and cash equivalents. That means that the commercial cycle of the food and beverage industry influences and changes the capital structure, borrowing costs and production decisions. Particularly for the thirteen listed companies concerned. Thesis is based on knowledge of accounting, financial and financial management, together with the basic business principles. The framework for analysis of the financial statements is based and shall be based on directives and standards of the IAS (International Accounting Standards), whom listed companies, are required to apply. 2016-12 Πτυχιακή εργασία http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3186 el http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. 64 σελ. http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/bitstream/123456789/3186/7/%ce%95%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%20pdf.pdf.jpg
spellingShingle TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Οικονομικές Καταστάσεις
Φούντα, Ευθαλία
Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title_full Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title_fullStr Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title_full_unstemmed Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title_short Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
title_sort ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
topic TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Οικονομικές Καταστάσεις
url http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3186