Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας
Κύριοι συγγραφείς: | , |
---|---|
Μορφή: | Πτυχιακή εργασία |
Γλώσσα: | Greek |
Έκδοση: |
ΤΕΙ Πειραιά
2014
|
Θέματα: | |
Διαθέσιμο Online: | http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/2412 |
_version_ | 1780524138537943040 |
---|---|
abstract | Ο όρος «καινοτομία» αποδίδεται γενικά σε μια νέα, πρωτοποριακή αντίληψη για την πραγματικότητα, αποτελεί, όμως, μια «κενή» έννοια έτοιμη να προσλάβει το περιεχόμενο που η συνάρθρωσή της με άλλα στοιχεία της προσδίδει σε έναν κυρίαρχο λόγο, στοιχεία που συχνά σχετίζονται με τον χώρο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.
Ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε ένα δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 1981 επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας. Σήμερα πλέον, η γεωργία διέπεται πλήρως από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), οι οποίοι μορφοποιούν και ελέγχουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας και δραστηριότητας του αγροτικού τομέα .
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση καινοτομιών, αναλυτικότερα, στον πρωτογενή τομέα παράγωγης που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία καθώς θα γίνει και αναφορά στα μέσα που μπορούν να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα όπως διάφορα προγράμματα επιχειρηματικότητας.
Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της καινοτομίας και τα είδη της. Έπειτα στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον πρωτογενή τομέα παράγωγης, πια η σημασία του στην οικονομία, η σημερινή κατάσταση της ελληνικής αγροτικής παράγωγης καθώς και τα προβλήματα του εν λογά τομέα. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται παρουσίαση των καινοτόμων προϊόντων της Ελλάδας και τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας. |
advisor | |
author | Ψυχογιού, Όλγα Τσάκα, Αλεξάνδρα |
author_facet | Ψυχογιού, Όλγα Τσάκα, Αλεξάνδρα |
author_sort | Ψυχογιού, Όλγα |
collection | Okeanis Institutional Repository |
facultydepartment | Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής |
format | Πτυχιακή εργασία |
id | okeanis-123456789-2412 |
institution | University of West Attica Campus II |
keyword | Επιχειρησιακή καινοτομία Καινοτομία Επιχειρηματικότητα Αγροτικές επιχειρήσεις Αγροτουρισμός |
language | Greek |
physical | 79 σελ. |
publishDate | 2014 |
publisher | ΤΕΙ Πειραιά |
record_format | dspace |
spelling | okeanis-123456789-24122018-12-14T10:50:58Z Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας Ψυχογιού, Όλγα Τσάκα, Αλεξάνδρα Πατσίκας, Στυλιανός Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων Επιχειρησιακή καινοτομία Καινοτομία Επιχειρηματικότητα Αγροτικές επιχειρήσεις Αγροτουρισμός Ο όρος «καινοτομία» αποδίδεται γενικά σε μια νέα, πρωτοποριακή αντίληψη για την πραγματικότητα, αποτελεί, όμως, μια «κενή» έννοια έτοιμη να προσλάβει το περιεχόμενο που η συνάρθρωσή της με άλλα στοιχεία της προσδίδει σε έναν κυρίαρχο λόγο, στοιχεία που συχνά σχετίζονται με τον χώρο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε ένα δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 1981 επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας. Σήμερα πλέον, η γεωργία διέπεται πλήρως από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), οι οποίοι μορφοποιούν και ελέγχουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας και δραστηριότητας του αγροτικού τομέα . Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση καινοτομιών, αναλυτικότερα, στον πρωτογενή τομέα παράγωγης που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία καθώς θα γίνει και αναφορά στα μέσα που μπορούν να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα όπως διάφορα προγράμματα επιχειρηματικότητας. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της καινοτομίας και τα είδη της. Έπειτα στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον πρωτογενή τομέα παράγωγης, πια η σημασία του στην οικονομία, η σημερινή κατάσταση της ελληνικής αγροτικής παράγωγης καθώς και τα προβλήματα του εν λογά τομέα. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται παρουσίαση των καινοτόμων προϊόντων της Ελλάδας και τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας. 2014 Πτυχιακή εργασία http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/2412 el http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα ΤΕΙ Πειραιά 79 σελ. http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/bitstream/123456789/2412/9/log_201400096.pdf.jpg |
spellingShingle | TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων Ψυχογιού, Όλγα Τσάκα, Αλεξάνδρα Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title | Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title_full | Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title_fullStr | Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title_full_unstemmed | Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title_short | Καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
title_sort | καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας |
topic | TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων |
url | http://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/2412 |